בדיקת חשבון בנק – כיצד תבחר את המומחה מטעמך
9/1/2011
מתי צריך לבחור מומחה!
אם אתם בעלי עסקים, או מנכ"לי חברות, שהעסק שלהם תלוי באשראי של הבנק, כתבה זו עשויה לעניין אתכם מאד. למעשה, אין כמעט עסק בישראל שאינו תלוי באשראי ובהלוואות אותם מעניק לו הבנק, תנאי ההלוואות, גמישות ההחזרים ושיעורי הריבית שהבנק מעניק לו. כל כך תלויים העסקים בבנקים, עד שבמקרים רבים, כאשר מתגלעות מחלוקות בין הצדדים, מעדיפים העסקים לבלוע את הגלולה המרה בשקט ובתנאי שלא לפתוח בעימות מול הבנק ובוודאי שלא עימות גלוי, אשר עלול
אבל אולי כדאי להתחיל דווקא מהסוף, עסקים רבים שמצאו עצמם מתעמתים עם הבנקים זכו להחזרים של מאות אלפי- ולעיתים מיליוני- שקלים, כאשר פעמים רבות הסתיים הסיפור בהסדר פשרה, עוד לפני שהגיע לפתחו של בית המשפט, או תוך כדי ניהול הליך משפטי.
עדות מהחיים:
מספר לקוח מ.א. בקרה וניהול בע"מ, המתמחה בבדיקת חשבונות בנקים: "מדובר בתקופה הקשה ביותר שחוויתי הן מבחינה עסקית והן מבחינה אישית, חששתי מאד להיכנס לעימות עם הגוף הגדול והמאיים הזה שנקרא בנק וקיוויתי שאוכל להגיע להסדר כלשהו שלפחות יחזיר לי את מסגרת האשראי" כך מתאר ח. בעל עסק לשיווק חומרי ניקוי מאזור המרכז אשר מצא את עצמו נתבע על ידי הבנק בסכום דמיוני של מעל 1.8 מיליון שקל, כל זאת בעקבות בקשתו לסיים את ההתקשרות בין הצדדים. על החלטתו לצאת לפעולה מספר ח. "מעבר לחשש הגדול, נמנעתי לצאת לפעולה גם משיקולים כלכליים וכך, רק משנעמדתי עם הגב לקיר התחלתי לפעול ופניתי למומחה לבדיקות בנקים, אז הגלגל התחיל להתהפך לטובתי ובפעם הראשונה הרגשתי שאני יכול לנצח". בסופו של דבר, בעקבות עדותו של המומחה בשלב הטרום משפט, הורה השופט לבנק לחזור בו מכל דרישותיו לאלתר, כאשר אני נדרש לשלם את יתרת חובי המקורית בלבד ובהסדר תשלומים נוח למדי.
אז איך ניתן להצליח במאבק מול הבנק ומהו הסיכון הכרוך בכך?
דוד אברון מנכ"ל חברת מ.א בקרה וניהול, המתמחה בבדיקת חשבונות בנק וחישובי ריבית ומופיע מזה שנים רבות כעד מומחה בבתי המשפט בישראל מסביר, שבעלי עסקים רבים תופסים את הבנק כגוף ענק ורב כוח היוצר תחושה שכל מאבק משפטי מולו יביא בהכרח להפסד של בית העסק. אולם בפועל, אומר אברון, כאשר העובדות הן חד משמעיות, לבנק אין אינטרס להיכנס להליך משפטי והוא מעדיף להגיע להסדר פשרה מחוץ לכותלי בית המשפט.
אלא שבדיקת חשבון בנק עסקי, לעיתים כזה שפעילותו נפרשת על פני שנים, דורשת מומחיות רבה, וכאשר כל טעות, ולו הקטנה ביותר, יכולה להתברר כהרת אסון בהמשך הדרך, חשוב לדעת לבחור מומחה אמיתי שידע לתת את חוות הדעת המקצועית ביותר והאמינה ביותר, כזאת שתעמוד כנגד חוות דעתם של המומחים מטעם הבנק. לכן, כאשר בית העסק מחליט לבצע בדיקת חשבון, עליו לבחור מומחה שידע לעשות עבורו את העבודה ביסודיות ומקצועיות, ידע לתת לו את ההכוונה וההמלצות הטובות ביותר ולא פחות חשוב, דיסקרטיות.
מה צריך לבדוק בבחירת המומחה?
כאשר מדובר בבחירת מומחה לבדיקת חשבון בנק, מומלץ מאד לעשות בדיקה קפדנית וישנם מספר קריטריונים לפיהם ניתן לקבל את ההחלטה.
א. המלצות
המלצות הן בהחלט מקום טוב ומומלץ להתחיל בו את הדרך, אומר אברון, אבל אל תסתפקו במכתב עצמו, אלא התמקדו בתוכן שלו ובעיקר במי שכתב אותו- האם הכותב מוכן להזדהות בשמו? האם בין הממליצים ישנם גם אנשי מקצוע בתחום- עורכי דין, רואי חשבון וכד'- ועל מה ממליצים אנשי המקצוע. הקדישו זמן לבדיקה מעמיקה של מכתבי המלצות.
ב. וותק וניסיון
בתחום בדיקות הבנקים יש חשיבות גדולה גם לוותק של החברה והמומחים שלה, זהו תחום שלניסיון בו יש משמעות אדירה, גם בידע הנצבר וגם בהכרת תהליכים היסטוריים הקשורים להתנהלות הבנקים.
ג. ניסיון במתן שירותים לגופים גדולים במשק
וישנו קריטריון נוסף שהוא אולי האובייקטיבי ביותר והוא, ההסתמכות של גופים במשק על שרותי החברה. גופים כמו לשכת רואי החשבון. גופים ממשלתיים כמו בנק ישראל חייבים להסתמך על השירותים הטובים והמקצועיים ביותר שקיימים במשק, מסביר דוד אברון. כאשר גוף כזה מחליט לעשות שימוש בכלים שמספקת חברת הייעוץ, ניתן להניח שהוא לא עשה זאת כלאחר יד וביצע בדיקה מעמיקה ומקיפה לא רק של הכלים והשרות, אלא בעיקר של החברה עצמה, איכותה ומקצועיותה.
ולבסוף, לכו עם התחושה והלב, חשוב שתרגישו את איש המקצוע, שתאמינו בו ותדעו שהוא ידע לתת לכם את היחס הטוב ביותר והשרות המקצועי ביותר, הן ברמה המקצועית והן ברמה האישית. בסופו של דבר אתם צריכים לדעת שיש לכם על מי לסמוך.
|