מ.א. בקרה וניהול: יש לדרוש מהבנק העתקי מסמכים ולהצליב נתונים
כשירות לציבור לקוחות הבנקים, חברת מ.א בקרה וניהול בע"מ, המתמחה בבדיקת חשבונות בנקים וחישובי ריבית, מגישה את עשרת הדיברות ללקוח הבנקאי, כיצד ניתן לנהל מעקב אחר הפעילות המתנהלת בחשבונותיו.
לאורך השנים, התגלו במערכת הבנקאית לא מעט פקידים שסרחו ומעלו בכספי הלקוחות.
הסיוט של כל לקוח בנק עסקי או פרטי, להתעורר בבוקר ולגלות שכל השקעותיו נמוגו נעלמו במעילת ענק. כיצד ניתן למנוע מסיוט כזה להתרחש ?
1. לצורך ניהול מעקב כלשהו, יש לוודא קבלת העתק מכל הסכם או מסמך עליו חתום הלקוח בסניף.
2. היות והבנק נוהג מעת לעת לבער מסמכים ואסמכתאות מהעבר והיות ועלות מסמכים המבוקשים מהבנק לאחר מספר שנות פעילות, נע בין 5 שקלים ל- 80 ש"ח למסמך אחד, יש לשמור בקפדנות על מסמכי הבנק הנשלחים אל הלקוח במשך השנים לרבות:
א. דפי הבנק הרציפים של חשבונות העו"ש/חח"ד.
ב. אסמכתאות על ביצוע פעולות שלא באמצעות שיקים.
ג. אישורי סוף שנה המופקים ע"י המחשב המרכזי של הבנק, בהם מרוכזים כל היתרות של הלקוח בסניף, הן בחובה
והן זכות, בחשבונות העו"ש / חח"ד,בהלוואות, בפיקדונות, ובתוכניות חיסכון.
3. יש לבצע השוואות בין הפעולות המופיעות בדפי הבנק של חשבון העו"ש, לבין היתרות המופיעות באישורי סוף שנה.
4. לצורך ניהול מעקב על מצב התחייבויות ונכסים של הלקוח, יש להסתמך על דו"ח יתרות מעודכן המופק ע"י המחשב המרכזי, בנוסף על מסמכי שיערוך הנשלפים ממסוף הסניף.
5. אין לאשר לבנק העברת תוכניות חיסכון אשר הגיעו לפדיון לתוכניות המשך, ללא בדיקת התשואה בתוכניות חיסכון חדשות,המוצעות ע"י הבנק באותו היום. הניסיון מלמד, כי במקרים רבים, התשואה בתוכנית ההמשך, נמוכה מהתשואה בתוכנית המקור, ואף נמוכה מהתשואה בתוכניות אחרות המוצעות ע"י הבנק באותו היום.
6. יש לבדוק את התשואה בפיקדונות לטווח קצר. הניסיון מלמד, כי בתקופה האחרונה, ועקב גובה העמלות אותן גובה הבנק, פיקדונות כאלה עשויים לזכות לתשואה אמיתית שלילית.
7. יש לעקוב אחרי פעולות בחובה, המופיעות בדפי הבנק של חשבון העו"ש/חח"ד תחת הכותרות "העברה" "יומן" "החזר הלוואה" ולוודא, שאכן החיובים תואמים פעולות שהלקוח ביצע ו/או התחייב עליהן.
8. יש לוודא שנכסים פיננסיים שהיו ללקוח בסניף כני"ע, חסכונות ופיקדונות, אשר אינם מופיעים באישורי סוף שנה שהתקבלו מהבנק, אכן זוכו בחשבון, ביום מכירתם או פדיונם.
9. מיד עם גילוי של פעולות חריגות בחשבון, יש לדווח על כך למנהל הסניף ולוודא את תיקונן לאלתר, כולל קבלת פיצוי בגין נזקים שנגרמו עקב הפעולות החריגות, לרבות תשלומים של ריביות יתר.
10. במידה והלקוח אינו מסוגל לנהל את הבדיקה ו/או המעקב, רצוי לפנות למומחה לבדיקת חשבונות בנקים, כדי שזה יבצע את הבדיקה.
|