חשיבותה הגוברת של חוות דעת ועדות מומחה בבתי המשפט 1
24/11/2014
כללי:
לאחרונה, גוברת נטייתם של בתי המשפט להסתמך על חוות דעת מקצועיות, של מומחים בתחומם, בבואם להכריע במחלוקות משפטיות, אשר עניינן מקצועי / ייחודי.
לחוות דעת ולעדות המומחה ניכרת חשיבות גבוהה, ביחס לראיות המובאות בפני בית המשפט על ידי הצדדים.
הסיבות לחשיבות הגוברת אותה מייחס בית המשפט לחוות דעת אלו, טמונות בכך שאנו מצויים בעידן עם טכנולוגיה המתפתחת בקצב מסחרר, ובית המשפט, אינו יכול, ואף אינו מתיימר, להיות מומחה בכל אחד מן התחומים המקצועיים – בין אם מדובר במומחים לרפואה על ענפיה השונים, לכלכלה על ענפיה השונים, וכל כיוצא באלו.
למעשה, אין כמעט תחום מתחומי החיים, אשר בו לא ניתן למצוא מומחה מקצועי ה מוכר על ידי בתי המשפט, עונה על דרישות המהימנות והמקצועיות, ואשר בכוחו לתת חוות דעת מקצועית, לרבות מתן עדות בבית המשפט, שעניינה חקירה ודרישה אחר המיומנות והמיימנות של אותו מומחה, במסגרת חוות הדעת אשר הוגשה לבית המשפט.
כאשר בית המשפט נסמך על חוות דעת מקצועית בתחום הכלכלי, הוא נדרש להתחשב במכלול גורמים ונתונים בהתייחס למומחה:
-
נתוניו האישיים ובמיוחד המיומנות והניסיון שלו בתחום בו ניתנה חוות הדעת שלו.
-
אופן הארגון של הנתונים והאיכות, של חוות הדעת המוצגת; וכמובן, מידת האיזון והביקורת.
-
בבחירת מומחה יש לבדוק האם הוא מגלה את הזהירות המקצועית הראויה בבחינת הנתונים.
-
האם המומחה אינו "עושה דברו" של עורך הדין של אחד הצדדים.
-
כמו כן, יש לבדוק את עבודותיו, את פרסומיו ואת מידת ניסיונו במתן עדות מומחה בפני ביהמ"ש, שעניינה, כאמור, עמידת המומחה מאחורי עבודתו ופרסומיו.
מ.א. בקרה וניהול בע"מ
-
נתונים אישיים ונסיון
-
חברת מ.א. בקרה וניהול בע"מ (להלן: "החברה"), הוקמה בשנת 1987, היא מתמחה בחישובי ריבית, בדיקת חשבונות בנקים ויעוץ בנקאי, והיא מספקת חוות דעת פיננסיות לצרכים משפטייםובכלל זה מתן עדות מומחה בבתי המשפט.
-
מנכ"ל החברה - דוד אברון (להלן: "המומחה") - בעל תואר שני במנהל עסקים (M.B.A), נכלל ברשימת המומחים מטעם בתי המשפט, לרבות בית משפט המחוזי בת"א.
-
קרוב לשלושים שנה, צברה החברה והמנכ"ל ביחד איתה, ניסיון בבדיקת נתונים של חשבונות בנק ובכלל זה חיובי ריבית, חיובי עמלות, ניתוח הנתונים והפעולות הכספיות השונות של בנקים ומוסדות פיננסים אחרים.
-
חוות דעת אשר הוגשו מטעם החברה, לבתי המשפט, במסגרת תביעות משפטיות, הופיע המנכ"ל כעד מומחה. בחלק מן התביעות, חוות הדעת שימשה בסיס לקבלת החלטות ופסקי דין שונים.
-
-
אופן ארגון הנתונים, האיכות שמציג המומחה ומידת האיזון והביקורת.
-
עבודותיו ופרסומיו של המומחה באים לידי ביטוי בחוות הדעת המוגשת לעיונו של ביהמ"ש, כאשר החוו"ד והדוחות המצורפים אליה נבדקים ע"י הצד השני והמומחה נדרש לעמוד בחקירה נגדית, כאמור.
-
המאפיין המרכזי של הענף בו פועל המומחה בתחום חישובי ריבית, בדיקת חשבונות בנקים ויעוץ בנקאי, עיקרו בבדיקה ובשחזור פעולות הבנקים בחשבונות של לקוחות עסקיים המצויים בסכסוך משפטי מול הבנק. דהיינו, להבדיל ממומחה בענף אחר, הצד השני (הבנק) מעמיד לרשות באי כוחו את מיטב אנשי המקצוע אשר בודקים ביסודיות את חוו"ד המומחה על נספחיה ולעיתים מגישים חוות דעת נגדיות.
-
בשים לב לכל זאת, מובן שחוו"ד אשר מוגשות בתביעות כנגד בנקים נבחנות ונבדקות ביסודיות ע"י הצד השני (הבנק) ובמידה וביהמ"ש מסתמך על חוו"ד המומחה בבואו ליתן פס"ד הרי שיש בכך כדי להעיד שהמומחה עמד בהצלחה הן בביקורת של הבנק והן בזו של ביהמ"ש.
-
-
האם מגלה המומחה את הזהירות המקצועית הראויה בבחינת הנתונים?
-
תביעות בנקים בהליך מסוג סדר דין מקוצר קובעת סטנדרטים גבוהים במיוחד לאופן עריכת חוו"ד מומחה המוגשת במסגרת בקשה לרשות להתגונן.
הלכה היא, כי על מבקש בקשת רשות להתגונן להתכבד ולהיכנס לפרטי הגנתו. עליו להביא בתצהירו תשתית עובדתית מלאה ומפורטת לגבי כל אחת מטענותיו, וככל שעסקינן בטענות הגנה הנוגעות להיבט חשבונאי מחמירה הפסיקה דורשת רמת פירוט גבוהה במיוחד, חישוב וכימות הטענות.
-
-
כלי עבודה (תוכנות) בהם השתמש המומחה
-
את הבדיקות ואת חישובי הריבית מבצע המומחה באמצעות תוכנות מחשב אשר פותחו בלעדית בחברה. תוכנות אלה מאפשרות ביצוע בדיקה וניתוח מעמיק של החישובים השונים על מורכבותם וכוללות, בין היתר, את מאגר המידע הנחוץ לצורך חישוב הריבית הבנקאית במשק הישראלי.
מאז ראשית פיתוחם של התוכנות, בשנת 1987, הותקנו תוכנות אלה, בין היתר, בבנק ישראל - מחלקת הפיקוח על הבנקים ובנקים מסחריים.
היתרון בשימוש בתוכנות שפותחו בחברה מאפשר למומחה, אשר השתתף בניתוח המערכת - לעמוד בחקירה נגדית גם לגבי אופן החישוב, השיטה והנוסחאות ששימשו לבניית הכלים לחישוב ברזולוציות הגבוהות במיוחד.
-
-
מידת הניסיון במתן עדות מומחה בפני ביהמ"ש
מידת ניסיונו של המומחה ומיומנותו באים לידי ביטוי בפסקי דין, אשר ניתנו על ידי בתי המשפט ואשר נסמכו על חוות דעתו של המומחה, כגון:
ת.א. (מחוזי מרכז) 6135-08-07 מיום 17/09/2013;
ת.א. (מחוזי ת"א) 2043-05 מיום 03/07/2012;
ת.א. (מחוזי ת"א) 1392-06 מיום 15/02/2012;
ת.א. (שלום ת"א) 14387-08-10 מיום 29/10/2014;
ת.א. (שלום ת"א) 63679-06 מיום 27/03/2014;
ת.א. (שלום ת"א) 167104-09 מיום 5/11/2013;
ת.א (שלום ת"א) 48530-07 מיום 21/11/2012
ועוד..
[1]כותב המאמר, דוד אברון, הינו מנכ"ל חברת מ.א בקרה וניהול בע"מ; המאמר כולל מסר פירסומי.
|