צו לעיכוב ביצועו של פסק דין מעכב גם את
היווספות הפרשי ריבית על החוב הפסוק
* עו"ד אילן לקפיש
ניתן פסק דין כנגד ראובן המורה לו לשלם לשמעון סכום כספי. במקביל להגשת הערעור על פסק הדין מגיש ראובן בקשה לעיכוב ביצועו של פסק הדין עד להחלטה בערעור ומפקיד בקופת בית המשפט את הסכום שנפסק כנגדו. ראובן מבקש שלא להעביר לשמעון את הסך שהפקיד בקופת בית המשפט עד להחלטה בערעור שכן קיים חשש כבד כי לו יזכה בערעור כבר לא יוכל לקבל את כספו בחזרה משמעון ויגרם לו נזק בלתי הפיך.
מן המפורסמות היא כי לעיתים עוברות שנים ארוכות עד לסיומם של הליכי הערעור ובמקרים רבים סכומי הריבית והפרשי ההצמדה מסתכמים בסופו של דבר בסכומים בלתי מבוטלים. מה דין חיובי הפרשי ההצמדה והריבית על החוב אילו ידחה הערעור ובית המשפט שלערעור יקבע כי אכן על ראובן לשלם לשמעון את הכספים? ידוע כי הפקדה בקופת בית המשפט אינה נושאת ריבית אלא הפרשי הצמדה למדד בלבד. אולם האם על ראובן לשאת גם בהפרשי ריבית על הסכום שנפסק ממועד מתן פסק הדין שניתן על ידי הערכאה הראשונה ועד לפסק הדין בערעור?
על פי החלטת המותב שעל החלטתו הוגש הערעור נקבע כי משמאושר פסק דין בערכאת הערעור – חוזר עניין ביצועו ליום מתן פסק הדין בערכאה הראשונה, לרבות לעניין הפרשי ההצמדה והריבית. החלטה זו שונתה בפסק דין שניתן על ידי בית המשפט המחוזי מרכז ביום 23.8.09 ובמסגרתו אושרה והובהרה ההלכה הקובעת כי המועד הקובע לתחילת התווספות ריבית פיגורים על חוב פסוק ( להלן: "מועד הפירעון" ) הוא המועד שבו ניתן פסק דין או המועד שנקבע בפסק הדין לתשלומו של החוב – לפי המאוחר. כאשר פסק הדין אינו קובע מועד לתשלום, הרי שמועד הפירעון הוא מועד מתן פסק הדין וממועד זה ואילך יש להוסיף על החוב הפסוק ריבית פיגורים עד למועד התשלום המלא בפועל.
צו עיכוב ביצוע מעכב את השימוש בפסק הדין. המשמעות המעשית של עיכוב ביצוע פסק דין היא כי מועד הוצאת פסק הדין מן הכוח אל הפועל מוקפא ונדחה למועד אחר. דחייה זו מעבירה, יחד עם העברת מועד הביצוע, אף את מועד התווספות הפרשי הריבית על החוב לאותו מועד נדחה אחר.
בית המשפט, כב' השופט אברהם יעקב, בחן את מטרת החיוב בריבית וקבע כי מקורה טמון ברצון להמרצת החייב להזדרז ולשלם את חובו. לפיכך, כאשר מעוכב ביצוע פסק הדין ומלוא החוב הפסוק מופקד בקופת בית המשפט – אין צורך עוד להמריץ את החייב לבצע את התשלום. היינו, משמילא החייב אחר החיוב, הוציא את הסכום מרשותו והפקידו בקופת בית המשפט, אין מקום לחייבו גם בריבית על סכום זה.
פסק דין ניתן ביום 23.08.09 בעש"א 8059-10-08 , ביהמ"ש המחוזי מרכז , מפי כבוד השופט אברהם יעקב.
* הכותב הינו עו"ד ונוטריון בעל משרד עו"ד שמתמחה בייצוג בבתי משפט בתחום המקרקעין, אזרחי, מסחר ובנקאות.
אין המאמר דלעיל מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי.
|