הבנק התרשל הבנק ישלם
בית המשפט: היות והבנק לא יידע את כל הלווים כי ללווה הראשית אין ביטוח חיים, הבנק ישיב ללווים את כל הסכומים ששולמו לו לאחר מותה של הלווה הראשית ויתרת ההלוואה תבוטל
*משה זלצר, עו"ד
בית משפט השלום בתל-אביב דן את תביעתם של שלושה לווים- בעל אישה ועזבון אמה של האשה. השאלה שעמדה להכרעה היא, האם על בנק לאומי לישראל להשיב לתובעים את כל התשלומים ששילמו בגין הלוואה שנטלו מהבנק וכן כי כל יתרת ההלוואה מבוטלת וזאת החל מיום מותה של הלווה השלישית - אמה של האישה.
שיעור ההלוואה המקורית הינו בסך של 370,000 ש"ח שנטלו בני הזוג יחד עם אמה של האשה בשנת 1997. כנגד ההלוואה משכנה האם את דירת מגוריה. בשנת 2004 הלכה האם לעולמה. רק אז, לטענת התובעים, הסתבר להם כי האם שהיתה הלווה הראשית, לא היתה מבוטחת בביטוח חיים מטעם הבנק חרף העובדה שבעת החתימה על מסמכי ההלוואה, הם סברו שלכל שלושת הלווים נערך ביטוח חיים מתאים.
בית המשפט קבע כי אין מחלוקת שהמנוחה היתה הלווה הראשית, דירתה היא זו שמושכנה והיא היתה אחראית על סילוק ההלוואה בתשלומים החודשיים.
בית המשפט ניתח באריכות את העדויות שהובאו בפניו וקבע:
מסמכי ההלוואה היו מוכנים לחתימה טרם הגעת הלווים לסניף וההסבר ללווים היה מינורי בלבד.
פקידי הבנק לא הודיעו מפורשות ללווים כי המנוחה אינה מבוטחת בביטוח חיים ולא נקטו ברמת זהירות סבירה כדי לגרום ללווים לדעת על אי קיום ביטוח כאמור.
אופן מילוי הטפסים הנוגעים לביטוח היה לקוי, מטעה, כולל פרטים לא ברורים ומולא שלא בהתאם להנחיות הבנק עצמו.
לאור ממצאים אלו נקבע כי התובעים לא יכולים היו לדעת שהמנוחה לא בוטחה בביטוח חיים. המצג אשר הוצג להם ועל פיו פעלו הינו, שכל הלווים מבוטחים כולל ו/או בפרט המנוחה שהיא הלווה העיקרית ושהנכס שבבעלותה מושכן לטובת ההלוואה.
לפיכך קבע בית המשפט כי הבנק התרשל בכל הקשור לחובת הגילוי הנאות שחלה עליו וזאת בנושא רלוונטי ומהותי. על פקידי הבנק היה להודיע ללווים באופן יזום וברור כי למנוחה אין ביטוח חיים ולהחתים את כל שלוש הלווים על ידיעה זו. הבנק הציג בפני הלווים מצג שווא רשלני, שבפועל, לא היה נכון, והתובעים רשאים היו להסתמך על מידע זה וכך אף נהגו.
לפיכך, על הבנק להשיב ללווים את מלוא הסכומים אשר שולמו מאז מות המנוחה, וכמו כן יתרת ההלוואה תבוטל.
ת.א. - ת"א 33589/08 אלט ואח' נ' בנק לאומי כב' השופטת פרוסט
- את הלווים ייצג עו"ד יובל חרל"פ
* הכותב הינו בעל משרד עו"דהמתמחה בליטיגציה בתחום דלעיל
אין המאמר דלעיל מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי.
מאמר זה פורסם ע"י חברת מ.א. בקרה וניהול בע"מ המתמחה בבדיקת חשבונות בנקים בעקבות פניות לחברה בשאלה : מה קורה כאשר לווה עקרי הלך לעולמו והתברר שאין לא ביטוח חיים וייתר הלוואים או הערבים צריכים לשאת בנטל של פירעון ההלוואה בגלל העובדה שהבנק לא יידע אותם במפורש כי ללווה העיקרי אין ביטוח חיים.
|