ביהמ"ש העליון פסק כי על בנק לאומי
לתקן תוך 60 ימים את נוסח החוזה
"התנאים הכלליים לניהול חשבונות/פיקדונות"
בפס"ד דין ע"א 7680/40 ע"א 6916/04 מקיף ומנומק (126 עמ'), פסק אתמול ביהמ"ש העליון בערעור שהוגש ע"י בנק לאומי לישראל בע"מ נגד היועץ המשפטי לממשלה בעניין תנאים מקפחים הקיימים בחוזה "התנאים הכלליים לניהול חשבונות/פיקדונות".
היועץ המשפטי לממשלה פנה לבית הדין לחוזים אחידים בבקשה לפי סעיף 16(א) לחוק החוזים האחידים, התשמ"ג-1982 (להלן: החוק או חוק החוזים האחדים), לבטל או לשנות תנאים רבים מתנאי חוזה ה"תנאים כלליים לניהול חשבונות/פיקדונות" של בנק לאומי לישראל בע"מ (להלן: הבנק), הלא הוא החוזה האחיד לפתיחת חשבון עו"ש של הבנק (להלן: החוזה).
על פי הנטען בבקשת היועץ המשפטי לממשלה (להלן: בקשת הביטול) כל אותם עשרות סעיפי החוזה המנויים בבקשה מהווים תנאים מקפחים כמובנם בחוק, ועל כן מן הדין להורות על "ביטולם או על שינויים במידה הנדרשת כדי לבטל את הקיפוח", כקבוע בסעיף 17 לחוק.
בפסק דינו המעמיק והמפורט קבע בית הדין (כב' השופט י' עדיאל, אב"ד, וה"ה ד"ר שחר ליפשיץ ומר עובדיה שרגאי, פורסם בפ"מ התשמ"ג(1) 481 (2004) כי עשרים ושמונה מסעיפי החוזה מהווים תנאים מקפחים, והורה על ביטולם או על שינויים הנדרשים בהם להסרת הקיפוח, אשר לשאר סעיפי החוזה שפורטו בבקשת הביטול, נקבע בפסק הדין כי אין הם עולים כדי תנאים מקפחים בחוזה.
שני הצדדים ערערו על פסק הדין. הבנק מערער (בע"א 6916/04) על קביעותיו של בית הדין לגבי כל אותם תנאים בחוזה שנמצאו על ידו תנאים מקפחים. היועץ המשפטי לממשלה מערער (בע"א 7680/04) על קביעות בית הדין ביחס לחלק מאותם סעיפי החוזה שנכללו בבקשת הביטול ואשר לגביהם נקבע כי אינם תנאים מקפחים.
ביהמ"ש העליון בפסק דין מקיף ומנומק, שניתן ע"י כב' השופט יוסף אלון ובהסכמת השופטים גרוניס וחיות, קבע כי על הבנק לתקן תוך 60 ימים את נוסח החוזה "תנאים כלליים לניהול חשבונות/פיקדונות" בהתאם לקבוע בפסק דין זה ופסק הדין קמא, ככל שהוראותיו לא שונו בפסק הדין וזאת לעניין התקשרויות חדשות כמו כן נקבע, כי פסק דין זה ייכנס לתוקפו ביום נתינתו והוא יחול, בתחולה אקטיבית, גם ביחס לחוזים שנכרתו לפני אותו המועד וכן ביחס לחוזים בנוסח הקודם כל עוד לא הוכנס לשימוש נוסח החוזה החדש.
צו עיכוב ביצוע התיקונים מיום 1.12.05 מבוטל.
הכותב – הוא עו"ד ונוטריון אפרים פאר (פולק) המתמחה בדיני בנקאות ומסחר.
(19/02/2010)
|