אושר הסכם פשרה בתובענה ייצוגית – הבנקים התחייבו למחוק שעבודים שנרשמו לטובתם עם פירעון ההלוואה
* עו"ד גיא יעקב
19/12/2016
ביום 14.12.16 ניתן פסק דין (ת"צ 30919-04-10 רחל ארן ואח' נ' בנק הפועלים ואח' ותביעות מאוחדות נוספות) המאשר הסכם פשרה בין הצדדים, במסגרתו התחייבו הבנקים לפעול למחיקת משכונות ומשכנתאות אשר החיובים שלשמם נרשמו נפרעו בהתאם לס' 9א לחוק הבנקאות.
המבקשים, נוטלי הלוואות מן הבנקים שלהבטחת פירעונן נרשמו שעבודים, הגישו כאמור, בקשות לאישור תובענות ייצוגיות נגד ששה תאגידים בנקאיים. המבקשים טענו בבקשותיהם כי אף שהחיוב בגינו נרשם השעבוד נפרע במלואו, לא פעלו הבנקים למחיקת השעבודים, זאת בניגוד להוראת ס' 9א לחוק הבנקאות (שירות ללקוח), תשמ"א-1981, שעניינה "ביטול שעבודים", המורה כי עם פירעון הלוואה מובטחת בשעבוד, חייב הבנק למחוק את השעבוד תוך 30 ימים מיום הפירעון, ותוך 60 ימים מיום הפירעון, אם המדובר בבנק למשכנתאות.
הבנקים התנגדו לבקשה וטענו כי יש לדחות את התביעות על הסף, בין היתר לאור התיישנות, ושיהוי. כן נטען כי בכל המתייחס למשכנתא ומשכון, חלה חובה על הבנקים לשלוח הודעה על ביטול השעבוד ואין הם אחראים למחיקת השעבוד בפועל. בנוסף, הועלתה הטענה לפיה ניתן להתנות על הוראת ס' 9א לחוק לטובת הלקוח, מקום בו הלקוח מבקש לטפל בעצמו במחיקת השעבוד, בין היתר על מנת להחיש את התהליך.
לאחר התנהלות משפטית, הגיעו הצדדי להסכם פשרה במסגרתו הבנקים התחייבו לפעול למחיקת משכונות ומשכנתאות אשר החיובים שלשמם נרשמו נפרעו בהתאם לס' 9א לחוק הבנקאות, וכן בכל המתייחס להלוואות שייפרעו לאחר "המועד הקובע" (המועד בו יהפוך פסק הדין המאשר את הסדר הפשרה לחלוט) התחייבו הבנקים לפעול ככל שנדרש לביטול המשכונות והמשכנתאות שנרשמו לטובתם ולוודא מחיקתם בפועל.
בכל הנוגע למשכון או משכנתא שאין כנגדם הלוואה משום שהשעבוד המבטיח את ההלוואה נגרר לנכס אחר, הוסכם כי הבנקים יאפשרו מחיקה של השעבוד הישן. הבנקים התחייבו למסור לידי הלקוח או מי מטעמו את כל המסמכים הנדרשים לצורך מחיקת השעבוד הישן וכן התחייבו למסור טופס הסבר שיפנה את הלקוח למרשם הרלוונטי.
הוסכם כי במקרים בהם ניתן ללקוח אשראי לדיור שאינו לצורך פעילות עסקית/שוטפת והלקוח חתם על הסכם מסגרת משכנתא (או תחת שם אחר המקובל בבנק הרלבנטי), יוכל הבנק לעשות שימוש בשעבוד רק עד 6 חודשים מיום סילוק כלל החיובים שלהבטחתם נרשם אותו שעבוד, כשלאחר מכן יפעל הבנק למחיקת השעבוד, אלא אם ביקש הלקוח בכתב אחרת (ס' 3.9 להסדר הפשרה).
הבנקים התחייבו כי החל מן המועד הקובע, יירשמו משכונות לתקופה שאינה עולה על 45 שנים או עד 20 שנים לאחר תום תקופת החיובים שהובטחו ע"י המשכון . בשלב מאוחר יותר בוטל סעיף זה במסגרת ההסכם הסופי שאושר, נוכח הקושי המגולם בהגבלת שיקול דעתו של הבנק ביחס לתקופת המשכון.
לצד ההתחייבויות המפורטות לעיל, הבנקים נטלו על עצמם התחייבויות נוספות שמטרתן ליידע את ציבור לקוחות הבנקים בדבר זכויותיהם בקשר עם מחיקת שעבודים ע"י עדכון לקוחותיהם בדבר הסכם הפשרה גם באמצעות הודעות דואר אלקטרוני או לינק באתר הבית של הבנק שיופיע למשך 6 חודשים, וע"י פרסום קבוע באתר האינטרנט שלהם של הסבר קצר בנוגע למחיקת השעבוד לפי ס' 9א לחוק.
בכפוף לעקרונות הכלליים לעיל, אושר הסכם הפשרה, ואף נספק גמול אישי לתובעים הייצוגיים ושכ"ט עו"ד לבאי כוחם.
*משרד עו"ד גיא יעקב הנו משרד העוסק בתחום האזרחי והמסחרי.
לצפייה בפרופיל משרד עו"ד גיא יעקב לחץ : [כאן]
|