הפרת חובת אמון בנקאית בצד הפרת הסכם
כעילה לדחיית תביעת חוב בגין החזר אשראי
22/02/2011
לפני מס' ימים, דחה בית המשפט המחוזי את מלוא תביעת הבנק למסחר בע"מ (בפרוק) כנגד חברה יזמית, בעלי מניותיה וערבים אחרים לחשבונה, להחזר אשראי שניתן כלווי בניה לפרוייקט של אותה החברה - גני הקונגרס בע"מ – שבקשה לבנות בת"א בנין דירות. תביעת הבנק עמדה (באוג' 2006 – מועד הגשת התביעה) על סך של 6,000,000 ₪. דחיית התביעה היא בגין שרשרת ארועים שתחילתה בתחילת 1998 וסיומה עם קריסת הבנק (אפריל 2002). ביהמ"ש המחוזי קבע כי בתקופה זו של למעלה מ-4 שנים הפר הבנק את הסכם הלווי, פעם אחר פעם, ופעל בנגוד לנורמות בנקאיות ובכללן: הפרת חובת האמון ותום הלב הנדרשים מבנקאי.
בית המשפט קיבל את טענת ב"כ הנתבעים עו"ד יובל אזני – כי הסכם לווי בנקאי אינו עסקה במקרקעין, ואינו מצריך הסכם בכתב, מה גם שהסכם פורמלי נערך אך לא נחתם בעטיה של התנהגות הגורמים בבנק, וכי בפועל נכרת הסכם לווי בין הבנק לחברה היזמית ואף נעשו מהלכים המבטאים קיומו של הסכם כזה.
בית המשפט קבע כי הבנק תוך הפרת חובות אלה הפר בגסות את הסכם הלווי וגרם נזק לפרוייקט ולנתבעים שסכומו עולה על האשראי הנתבע.
עו"ד יובל אזני וניר זיו הסתייעו בדוד אברון, מנכ"ל מ.א. בקרה וניהול בע"מ, המתמחה בבדיקת חשבונות בנקים,לביסוס כתב ההגנה.
בית המשפט קובע אגב כך כי חוסר תום הלב והפרת חובת הנאמנות של הבנק מתבטאים גם בעובדה כי: " הבנק העמיד חדשות לבקרים, תנאים נוספים שלא היו מוסכמים כתנאי ללווי הבנקאי" (שם, 12 סעיף 26 לפסק הדין) וכן כי: "מכלול הראיות והעדויות שפורטו לעיל אף מבססות את הקביעה לפיה התנהגות הבנק מגיעה גם לכדי הפרה של חובת הנאמנות ... ובניגוד לחובתו לפי חוק הבנקאות (שרות ללקוח)...". (שם, 13 סעיף 29). הפרה של נורמות אלה, כך נקבע, מהוות בנסיבות האמורות עילה לדחיית התובענה.
מטעמים אלה ורבים אחרים קבע ביהמ"ש כי הנזק שגרם הבנק, לפי דוחות השמאי של הפרויקט, עולה על האשראי שניתן, וכי קיזוזו ע"י הנתבעים הינו כדין. בית המשפט גם דחה בנוסף את תביעת הבנק כנגד הערבים, בכך שקיבל את טענתם, כי ערבותם, על אף האמור בהסכם החתום, היתה לתקופה מוגבלת גם אם הסכמה זו נעשתה בעל פה.
(ת.א. 1956/06 – הבנק למסחר (בפרוק) ע"י עו"ד אביחי דרזנר נגד גני הקונגרס בע"מ ואח' ע"י עוה"ד יובל אזני וניר זיו, מחוזי ת"א, השופט איתן אורנשטיין מיום 15/2/11).
|